De maten van Afrikaanse stoffen

Afrikaanse waxprint stoffen worden verkocht in lengtes van 6 yard (soms 12 yard). Voor Europeanen een ongebruikelijke meeteenheid omdat hier al geruime tijd het metrische systeem gebruikt wordt. Verschillende delen van West-Afrika, zoals Ghana en grote andere delen van Afrika, zijn echter lang gekoloniseerd geweest door het Verenigd Koninkrijk. In VK wordt gemeten en gerekend in miles, yards, foot en inches.

Zo gebruiken veel Afrikaanse landen in elk geval in het dagelijks leven nog deze maateenheden. De stoffabrikanten bedienen de klant zo dat deze hier het makkelijkst mee kan werken.

Maar waarom dan 6 Yard?

Uit een stuk stof van 6 yard kun je een complete outfit maken bestaande uit rok, top, hoofddoek, en omslagdoek maken. Wel zo makkelijk, en natuurlijk kun je, net als bij ons, op de markt minder kopen met als minimale eenheid een yard.

Wil je weten hoeveel stof je krijgt voor een yard? Kijk dan in deze maattabel voor de lengtes en bij de product beschrijving van elke stof voor de specifieke breedte. Deze liggen per merk tussen de 114 cm en 120 cm.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.