• Gratis verzending vanaf 75 euro
  • Unieke producten
  • Eerlijk geprijsd
  • Stijlvol Afrikaans

Afrikaanse stoffen

Wat zijn Afrikaanse stoffen precies? 

Afrikaanse stoffen is een ruim begrip voor de vaak zeer kleurrijke katoenen stoffen met bijzondere designs die het straatbeeld in bijvoorbeeld West-Afrika domineren. De stoffen zijn dubbelzijdig gedrukt met gekleurde veelzijdige prints en gemaakt van 100% katoen. In de prints zijn vaak traditionele West-Afrikaanse symbolen verwerkt. De stoffen zijn een belangrijke traditie in vooral West-Afrika en vertegenwoordigen voor veel vrouwen een investering, worden gebruikt bij rituelen met betrekking tot verloving en huwelijk. 

Van welke materialen zijn deze Afrikaanse stoffen gemaakt? 

Afrikaanse stoffen zijn van oudsher gemaakt van 100% katoen. De stoffen zijn dubbelzijdig bedrukt met prachtige kleuren en designs. De designs zijn gebaseerd op een lange traditie van West-Afrikaanse symbolen. Tegenwoordig worden er ook polyester varianten gemaakt. Deze varianten komen meestal in China.

Hoe zien Afrikaanse stoffen eruit? 

Afrikaanse stoffen zijn meestal erg kleurrijke stoffen met verschillende designs. Van oudsher waren dit batik stoffen zoals deze werden gemaakt in Indonesië. Sinds de 19de eeuw worden de stoffen machinaal gemaakt met de “wax block” methode, een productie proces dat ontwikkeld is in Nederland. Voor de Afrikaanse markt werden er sindsdien ook veel Afrikaanse symbolen in de designs verwerkt. De stoffen worden gemaakt met een breedte tussen de 114 en 122 cm (45 en 48 inch) en meestal 548cm (6 yard) lang. De lengte is niet toevallig: hieruit kun je doorgaans een rok, top, hoofddoek of omslagdoek/ draagdoek van maken. 

Hoe warm mag je Afrikaanse stoffen wassen en drogen? 

Echte Afrikaanse stoffen zijn gemaakt van 100% katoen. Hierdoor kun je de stoffen gewoon op 30 of 40 graden wassen in een dagelijks wasprogramma. Je kunt deze ook prima in de droger stoppen. De Afrikaanse stoffen van goede kwaliteit zijn allemaal kleur en vorm vast. Het beste was je deze de eerste keer wel apart. Ook kun je ze wassen met een scheutje azijn voor een nog zachter eindresultaat al is dit met de meeste kwaliteitsstoffen niet nodig.